Parlar per prevenir el suïcidi

06.05.2019

Seguim treballant per fer prevenció del suïcidi, en col·laboració amb Talma i la Taula de Salut Mental de les Garrigues. Oferim una activitat socio-educativa adreçada a les famílies. Farem un repàs dels principals mites que envolten la realitat de suïcidi, observarem algunes senyals d'alerta i explorarem els factors de protecció i prevenció que ens poden ajudar en una situació d'ideació suïcida. 

Tot i que el suïcidi és una realitat universal que es remunta als inicis de la història, no és fins el s. XX que es comença a estudiar des de la vessant social i de la salut, donat l'augment de les taxes de suïcidi.

Actualment, la mort per suïcidi és un greu problema de salut pública (declarat així per l'OMS, l'any 1970) ja que la seva prevalença ha augmentat en els últims anys a nivell mundial fins el punt d'arribar a ser la primera causa de mortalitat no natural a Espanya, passant inclús per davant a la mortalitat per accidents de trànsit.

L'any 2015 a Catalunya es van produir 526 morts per suïcidi, el que representa que cada dia, al menys una persona mor per suïcidi a Catalunya.

Fer prevenció del suïcidi perquè aquestes xifres baixin al màxim és possible i a més es pot fer des de diferents àmbits. La primera condició és, però, ben senzilla i a l'abast de la majoria de la població. Donar-li visibilitat, parlar del tema. Parlar ens permet detectar possibles situacions de risc suïcida; ens permet demanar i rebre ajuda; demanar i oferir suport. Parlar ens permet rebre i oferir informació efectiva, veraç i contrastada científicament. I aquest és un dels objectius principals que com a entitat ens plantegem amb la xerrada "Prevenció del suïcidi" que oferirem el proper dijous 9 de maig a les Borges Blanques. L'Associació Talma ens ha convidat a participar en el seu cicle de trobades familiars.

A la província de Lleida, segons l'Institut d'Estadística, l'any 2017 es van suïcidar 27 persones. Això segons les dades oficials, ja que moltes de les persones que acaben amb la seva vida no queden enregistrades com a suïcides. Segons dades del propi hospital, l'Arnau de Vilanova atén cada any, una mitja de 150 persones per intents de suïcidi.

Què podem fer per revertir aquesta situació?

Com que el suïcidi és una realitat polièdrica en què afecten molts factors diferents, l'abordatge de la seva prevenció també ha de ser multifactorial. Des de l'escola al centre de salut, passant per la família i els entorns de lleure i treball. Tots aquests agents hi podem intervenir en un o altre nivell.

Primerament cal trencar amb certes idees preconcebudes o mites, sense cap evidència científica, que ofereixen una realitat esbiaixada, sovint totalment errònia i que dificulten moltíssim la detecció i la prevenció de la ideació suïcida.

Per parlar amb profunditat d'aquests mites i aprendre a detectar alguns dels senyals d'alerta de la conducta suïcida, us animem a assistir a la xerrada del proper 9 de maig al Casal Cívic de les Borges Blanques.