UNITAT DE DOL PERINATAL

Acompanyem la mort dels nadons abans o poc després de néixer

Un dels dols més desautoritzats i que continua sent un gran tabú a la societat és el dol perinatal. Si aquesta és la situació que esteu vivint ara, rebeu una abraçada enorme de part de tot l'equip del Servei de Suport al Dol de Ponent.

Parlem de dol perinatal quan ens referim a totes aquelles pèrdues de bebès que tenen lloc durant l'embaràs, el part o als pocs dies després del naixement. Sovint es tendeix a minimitzar aquestes pèrdues i són conegudes tot una sèrie de frases fetes que deixen la parella amb la sensació de molta incomprensió. "Sou joves, en podeu tenir més" o "millor ara que més endavant" són una mostra d'aquestes frases fetes i és probable que hagis escoltat alguna d'elles.

Hi ha ocasions, que per les seves característiques, aquestes pèrdues tenen connotacions encara de més tabú i exemple d'això són les pèrdues de gestacions inicials o també diem d'embarassos de poques setmanes o bé quan la parella/dona interromp la gestació voluntàriament i/o si és el cas d'un avortament legal.

Per a les famílies suposa la pèrdua d'un fill, d'un futur, d'uns plans, d'un projecte de vida i d'unes expectatives a llarg termini entre d'altres infinites coses. La majoria de les vegades sou pares i mares joves que potser encara no heu viscut una pèrdua important en el vostre entorn i per tant no sabeu com afrontar-la perquè no heu tingut cap experiència prèvia. Cap progenitor està preparat per haver d'acomiadar i enterrar un fill, va contra natura! Sovint és un fill que sols és reconegut en l'entorn més proper de la parella i en ocasions ni això.

En aquests casos hi han moltíssims aspectes legals que fan del dol perinatal un dol molt silenciat. Els fills no podran ser registrats en el llibre de família, i de vegades, si és un embaràs de poques setmanes, els pares no sabeu que podeu fer-vos càrrec(*1) igualment del vostre fill amb la qual cosa tampoc trobeu un lloc on anar a retre homenatge.

Foto de Norma Grau, especialista en fotografia de records en el dol perinatal

La família/parella sortiu de l'hospital sovint amb els braços buits i el cor summament danyat. És per això que és important poder oferir-vos als pares/mares records tangibles que us ajudin en l'elaboració del dol. Poden ser unes empremtes o motlles de les mans i dels peus del vostre nadó, unes fotografies o algun objecte que hagi estat en contacte amb el bebè com seria la polsereta identificativa o una bressadora.

És per això que des del Servei de Suport al Dol de Ponent treballem per donar a conèixer aquest tipus de pèrdues, a la vegada que oferim formació a professionals i acompanyem a famílies que passeu per aquest difícil tràngol.

Per que una altra realitat és possible, per que apostem per que Lleida sigui un referent en quant a l'atenció al dol gestacional i perinatal, perquè, malgrat segueixin arribant famílies per atendre al SSDP, siguin famílies que no han viscut l'experiència en solitari a l'hospital sinó que han sigut acompanyats per personal entrenat per fer el suport necessari. La mort també es pot maternar amorosament.

CONTACTE                                                                                                              DEMANAR AJUDA