UNITAT DE DOL PERINATAL

Acompanyem la mort dels nadons abans o poc després de néixer

Si esteu vivint ara una pèrdua perinatal, gestacional o neonatal, rebeu una abraçada enorme de part de tot l'equip del Servei de Suport al Dol de Ponent, no esteu sols.

Un dels dols més desautoritzats i que continua sent un gran tabú a la societat és el dol perinatal. Cada dia se'n parla més, però per desgràcia encara no arribem als mínims esperables que farien d'aquest problema social quelcom a poder-se parlar obertament.

Parlem de dol perinatal quan ens referim a totes aquelles pèrdues de bebès que tenen lloc durant l'embaràs, el part o als pocs dies després del naixement, sense importar els dies de vida o les setmanes de gestació.

Sovint es tendeix a minimitzar aquestes pèrdues i són conegudes tot una sèrie de frases fetes que deixen la parella amb la sensació de molta incomprensió i sense espai per compartir el dolor que senten. "Sou joves, en podeu tenir més" o "millor ara que més endavant" són una mostra d'aquestes frases fetes i és probable que hagis escoltat alguna d'elles durant els dies i mesos posteriors a la vostra pèrdua..

Hi ha ocasions, que per les seves característiques, aquestes pèrdues tenen connotacions encara de més tabú i exemple d'això són les pèrdues de gestacions inicials o també diem d'embarassos de poques setmanes o bé quan la dona interromp la gestació voluntàriament i/o si és el cas d'una interrupció legal per causes mèdiques. Aquests supòsits tenen afegida una càrrega extra sovint i, tot i que no comparem mai les pèrdues, aquestes connotacions cal tenir-les molt presents en la elaboració d'un dol saludable.

Per a les famílies suposa la pèrdua d'un fill, d'un futur, d'uns plans, d'un projecte de vida i d'unes expectatives a llarg termini entre d'altres infinites coses. La majoria de les vegades sou pares i mares joves que potser encara no heu viscut una pèrdua important en el vostre entorn i per tant no sabeu com afrontar-la en no tenir cap experiència prèvia. Cap progenitor està preparat per haver d'acomiadar i enterrar un fill, va contra natura! Sovint és un fill que sols és reconegut en l'entorn més proper de la parella i en ocasions ni això.

A més en les pèrdues perinatals hi han moltíssims aspectes legals que dificulten la elaboració del dol e impossibiliten el reconeixement a la societat d'aquestes criatures donat que els fills no podran ser registrats en el llibre de família, i de vegades, si és un embaràs de poques setmanes, els pares per desinformació no es poden fer càrrec del cos del seu fill/a amb la qual cosa tampoc trobeu un lloc on anar a retre homenatge posteriorment. La mare no disposarà de baixa mèdica ni maternal en funció de les setmanes de gestació i, de moment, el pare en cap cas podrà optar, aspectes importantíssims per que encara que, malauradament, no hem de cuidar un bebè si hem de poder cuidar-nos com a família i parella. 

Foto de Norma Grau, especialista en fotografia de records en el dol perinatal

La família/parella sortiu de l'hospital sovint amb els braços buits i el cor summament danyat. És per això que és important poder oferir-vos als pares/mares records tangibles que us ajudin en l'elaboració del dol. Poden ser unes empremtes o motlles de les mans i dels peus del vostre nadó, unes fotografies o algun objecte que hagi estat en contacte amb el bebè com seria la polsereta identificativa o una bressadora. Sabem de sobres que tots aquests objecte de vinculació son autèntics tresors per a la elaboració del dol.

És per això que des del Servei de Suport al Dol de Ponent treballem per donar a conèixer aquest tipus de pèrdues, a la vegada que oferim formació a professionals i acompanyem a famílies que passeu per aquest difícil tràngol.

Per que una altra realitat és possible, per que apostem per que Lleida sigui un referent en quant a l'atenció al dol gestacional i perinatal, perquè, malgrat segueixin arribant famílies per atendre al SSDP, siguin famílies que no han viscut l'experiència en solitari a l'hospital sinó que han sigut acompanyats per personal entrenat per fer el suport necessari. La mort també es pot maternar amorosament.

Recentmet El SSDP ha estat nombrat associació presidenta de la FEDUP, Federació Española de duelo perinatal, gestacional y neonatal , i amb això estem contribuint junt amb altres associacions cofundadores d'arreu del territori nacional a la visibilització i a trencar els tabús d'aquesta realitat social tan silenciada. 

CONTACTE                                                                                                              DEMANAR AJUDA