Trenquem els tabús, parlem-ne! Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi
Avui, 10 de setembre, se celebra el Dia Mundial per a la Prevenció del Suicïdi. Les xifres són esgarrifoses: 10 persones moren al dia per suïcidi, tres vegades més que per accidents de trànsit. Moltes d'aquestes morts es podries haver evitat. Com? Amb informació, trencant mites, visibilitzant i prenent consciència de que cal parlar-ne del tema.
El suïcidi és el major problema de salut pública d'Europa. A l'estat espanyol van morir el 2016, més de 3.500 persones per aquesta causa, tres vegades superior a les morts produïdes per accident de trànsit. Els experts insisteixen en què cal donar visibilitat a aquesta realitat per poder lluitar contra ella i aconseguir reduir les xifres. Que no són xifres... és el patiment de les famílies...
Visibilitzar el suïcidi és fonamental, formar els professionals i trencar els tabús que envolten aquest tema. Compartim la campanya que ha llançat la Confederació de Salut Mental d'Espanya.
Avui el diari El País informa que es produeixen cada any unes 8.000 temptatives greus, amb conseqüències sovint fatals per la persona. La intervenció de l'entorn i de les famílies és fonamental, però és qüestió de culpar ningú, sinó d'oferir recursos, formació i suport. La Ministra de Salut, Carmen Montó es va reunir aquest divendres amb diverses associacions de professionals i famílies supervivents. Cal establir una estratègia, dotar de pressupostos i contingut un Pla Nacional per a la Prevenció del Suïcidi.
A Catalunya existeix el Codi Risc Suïcidi que es va posar en marxa per coordinar el treball dels diferents agents de salut que intervenen en la detecció i prevenció. El Govern concedeix cada any subvencions a les entitats perquè puguem invertir els nostres recursos en la millora de la prevenció i l'acompanyament a les famílies però mai és suficient. Cal formar tots els professionals, cal que es parli en les famílies, a les consultes dels CAP's, el jovent a l'institut... Cal conscienciar la societat sencera. És per això que les campanyes de sensibilització són essencials.
Des del Servei de suport al dol de Ponent intentem cada any posar el nostre granet de sorra. Per una banda, atenem les famílies en dol per la mort per suïcidi, és el que és coneix com a supervivents. Oferim el nostre suport amb acompanyament individual i grupal. D'altra banda, organitzem una jornada de prevenció, especialment adreçada als professionals. Aquest any celebrarem la quarta edició, a Lleida, el 16 de novembre, i ens centrarem en la dimensió mediàtica del suïcidi, el paper dels mitjans de comunicació i les xarxes socials.
Compartir la informació és essencial, en aquest cas més encara. Us podeu descarregar les imatges de l'esquerra o tot aquest article per compartir a les vostres xarxes socials. Moltes gràcies!