Jornada Pedagogia de la mort i el dol en l’àmbit infantil i juvenil

30.09.2019

El proper 28 d'octubre es celebrarà al CaixaForum de Lleida la jornada Pedagogia de la mort i el dol en l'àmbit infantil i juvenil, una activitat especialment adreça a professionals que treballen en sectors com l'educatiu, el sòcio-sanitari o fins i tot el lleure.

L'activitat, que és gratuïta, ha obtingut el reconeixement d'interès sanitari del Departament de Salut i el certificat d'interès per als serveis socials que atorga el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. 

Cometaris i difusió a xarxes socials: #educadol

Aquesta jornada oferirà a les persones assistents una mirada innovadora sobre com abordar durant la infància i amb el jovent un tema tan important i recurrent com és la mort. Les ponències que composen el programa de la jornada posaran l'atenció en com parlar amb als pacients, alumnes o usuaris més joves de la mort i de les pèrdues vitals. Es centraran també en la seva didàctica al temps que s'oferirà contingut pràctic que es pugui aplicar en qualsevol espai relacionat amb l'àmbit infantil i juvenil i perquè finalment reverteixi en el seu benestar i en la seva educació emocional com a futures persones adultes i professionals.

Les persones expertes que hi participaran són la Dra. Toñy Castillo, pedagoga responsable Aula Hospitalària de l'Hospital Arnau de Vilanova; Xusa Serra, infermera referent de dol de l'Hospital Universitari General de Catalunya; Àngels Miret, mestra i psicopedagoga especialista en dol infantil. Els professors Joan Planes i Nuria Fontàs, explicaran la seva experiència en primera persona. La jornada es tancarà a la tarda amb un taller pràctic que permetrà als assistents connectar amb el seu nen o la seva nena interior i així sentir l'experiència de la pèrdua des d'una mirada infantil.

L'activitat ha obtingut el reconeixement d'interès sanitari del Departament de Salut i el certificat d'interès per als serveis socials que atorga el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. La jornada és gratuïta i compta amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i els Ajuntaments de Lleida i Tàrrega.

Per què és necessària la jornada

Des de fa uns anys hi ha cada vegada una major sensibilitat a tenir cura de l'educació emocional en general i en particular sobre la mort i el dol. No obstant això, mols professionals refereixen no comptar amb els coneixements o la formació necessària per fer-ho. "Existeix un veritable buit a la nostra societat a l'hora de parlar i gestionar el tema de la mort i el dol i encara ens trobem amb més problemes i desconeixement quan es tracta de fer-ho amb nens i nenes, sigui a casa, a l'escola i fins i tot als hospitals, a l'hora de comunicar una mort o una malaltia greu. La societat i sobretot els professionals ens demanen eines i recursos; necessitem dotar-nos d'habilitats i compartir experiències per poder treballar el tema de la mort i el dol amb infants i joves" explica Núria Otero, presidenta del Servei de suport al dol de Ponent i mestra d'Educació Primària.

Els beneficis que té introduir el tema de la mort en els recorreguts curriculars és una assignatura pendent del nostre sistema educatiu, tot i que es van fent passes en aquest sentit. D'altra banda, hi ha una necessitat de poder parlar-ne i gestionar les situacions de dol quan es dona la mort d'una persona estimada en el context de l'infant o el jove. Montse Robles, infermera i responsable assistencial del Servei de suport al dol de Ponent explica que "els nens i les nenes necessiten poder parlar de la mort molt abans fins i tot que la coneguin de prop, ja que tenen dubtes, inquietuds que cal resoldre per no generar pors i evitar que el tema es converteixi en un tabú que fa mal... i d'altra banda, està constatat que si deixem que els nens i joves participin en els rituals de final de vida i els funerals, si els convidem a compartir emocions i a expressar-les... si ho fem així, el dol acostuma a fer-se d'una manera més adaptativa i saludable i això és quelcom que n'aprendran i els servirà també per al futur".