Què vol dir dol saludable?

27.03.2019

Dijous 28 de març iniciem a Balaguer el cicle de trobades per a la promoció de dol saludable. Durant aquest cicle, que dura  4 mesos, anirem repassant en cada sessió mensual pautes i recomanacions i també compartirem experiències i vivències entorn la pèrdua d'un ésser estimat. Sabem que quan mor algú que estimem ens posem en dol però "què vol dir fer-lo de manera saludable?

El dol no és cap malaltia ni estar trist per la mort d'una persona estimada vol dir tenir depressió. El dol no és un procés que puguem evitar passar ni és una vivència que es passa en poc temps però això no vol dir que no puguem tornar a mirar la vida amb gratitud i amb il·lusió. 

El dol és la resposta natural a una pèrdua important. Si som éssers relacionals i vinculars, la ruptura d'aquest vincle genera dolor. Ens afecta i ens sacudeix a nivell multidimensional: física, conductual, intel·lectual, emocional i espiritual. 

Alguns punts per fer el dol saludable

  • Deixar-se sentir la pèrdua.
  • Tenir cura de la part més física (alimentació, higiene de son, etc.).
  • Expressió de les emocions. 
  • Estructurar el dia a dia amb unes certes rutines.
  • Evitar prendre certes decisions importants.
  • Equilibrar els moments de connexió amb els de desconnexió.
  • Demanar ajuda si sents que la necessites.


Amb les xerrades-col·loqui que oferim dins del cicle de Promoció del dol saludable el que busquem és oferir recursos, pautes i algues recomanacions per viure el dol amb més serenitat i tractant d'aconseguir que al final de tot, sentim que la vida continua pagant la pena. 


Montse Robles serà la encarregada de facilitar aquestes trobades que han propiciat, en aquesta ocasió els Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera i subvencionades per la Diputació de Lleida