Montse Robles

09.08.2021

Qui sóc


Soc la Montse, mare del cor i d'acollida. Persona inquieta i constant, curiosa i prudent, rigorosa i pasota a la vegada. En lo personal propera i senzilla, amiga dels pocs AMICS que tinc e independent quan cal. M'agrada el silenci i la tranquil·litat. M'agrada la natura en tots els seus aspectes i també m'agrada molt cuinar.

Professionalment vaig començar la meva vida laboral com a Auxiliar d'Infermeria l'any 1992. L'afany per millorar i la perseverança que me caracteritzen em van portar a cursar la Diplomatura en Infermeria el 1999.

El meu treball com a infermera en l'àmbit de l'obstetrícia propicià que em sentís atreta per les pèrdues perinatals i aquesta va ser la meva porta d'entrada al món de l'acompanyament al dol. Sentia en el dia a dia hospitalari que les persones no estaven ateses emocionalment, es posava atenció en el seu procés físic d'una forma molt cuidada i es deixava de banda altres dimensions de la persona com eren la seva vessant emocional i social o familiar.

Així va ser com el 2008 vaig iniciar la formació en Psicoteràpia de Dol, Pèrdues, Trauma i Final de Vida i vaig començar a col·laborar amb el Servei de Suport al Dol de Lleida mentre seguia treballant tant a la Clínica Aliança com a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova a Lleida.

El 2017 vaig decidir profunditzar en la formació i actualitzar-me en els coneixements i vaig cursar el Màster en COUNSELING E INTERVENCIÓN EN DUELO NORMAL Y COMPLICADO, PÉRDIDAS Y TRAUMA del Instituto IPIR que dirigeix l'Alba Payàs

Continuo formant-me en d'altres àmbits i el que és més important per a mi, segueixo compromesa a treballar el meu interior perquè considero necessari e imprescindible revisar "les meves pèrdues" i és que abans d'acompanyar algú cal explorar els propis dols.

Recentment, amb tota l'actualitat sobrevinguda amb la Covid19, vaig formar part de l'equip Komorebi (equip multidisciplinari d'arreu d'Espanya especialistes en Dol) i vam elaborar la primera guia de dol Covid.

I des de el darrer any 2021 tinc l'honor i la enorme responsabilitat de ser la presidenta de la Federació espanyola de dol perinatal -FEDUP- que engloba diverses associacions d'arreu d'Espanya que treballem per donar-nos suport i créixer juntes tot remant cap al mateix lloc: millorar l'atenció que dispensem a les families  La meva filosofia i valors de treball 


M'agrada posar atenció a la dimensió emocional de la persona i mirar-la globalment, no sols amb els ulls, escoltar-la amb el cor és fonamental i confiar en el potencial intern que tota persona té per a sanar-se a un mateix. Respecto profundament el procés personal de cada persona. Diuen de mi que escoltar se me dona bé.


HHe viatjat i col·laborat amb infermeres i professionals d'altres continents, experiència que m'ha fet aprendre altres formes de ser i fer, a revalorar les coses, a ser més humil i més tolerant i a respectar sense judicis.

La meva formació

 • Auxiliar d'Infermeria
 • Diplomada Universitària en Infermeria. 
 • Formada en Psicoteràpia Integrativa Relacional en processos de final de vida, pèrdues, trauma i Dol en l'IPIR, dirigit per Alba Payàs. 
 • Formada com a Terapeuta amb Flors de Bach
 • Postgraduada en Fitoteràpia i Teràpies Alternatives.
 • Especialista Universitària en Acompanyament al Dol per la UdL.
 • Màster en COUNSELING E INTERVENCIÓN EN DUELO, PÉRDIDAS Y TRAUMA per la UB-IPIR.
 • Formada en bioètica per l'Institut Borja.

 • Formada en Maternitat Arcoiris amb Anna Escudé 

 • Estudiant de Grau en Psicologia per la Universitat Oberta de Catalunya.
 • Formació bàsica en Fotografia per a reportatges de dol perinatal amb Norma Grau i Toni Prim.  

Experiència

 • Membre del Servei de Suport al Dol de Ponent des de 2008, actualment responsable de l'àrea assistencial i de formació.
 • Facilitadora del grups de suport al dol de pares i pèrdues perinatals

 • Docent d'adults en l'àmbit sanitari , conferenciant i tallerista tant a Catalunya, Espanya i països sud-americans.
 • Professora col·laboradora Infermeria de la Universitat de Lleida en l'assignatura de Cures Pal·liatives.
 • Professora col.laboradora del Postgrau d'acompanyament al dol de la Universitat de Girona.
 • Professora col.laboradora de la Universitat UMAG de Enfermeria de Méjico. 
 • Col·laboradora en la docencia del Master COUNSELING E INTERVENCIÓN EN DUELO, PÉRDIDAS Y TRAUMA de la UB-IPIR.

Contacte

Pots contactar amb mi directament per correu electrònic enviant missatge a montse@suportaldol.org