Recomanacions per als primers dies de dol per una pèrdua en temps de pandèmia

18.01.2021

El procés de pèrdua d'una persona estimada en aquests moments tan difícils de pandèmia que estem vivint s'està veient que té afegit unes connotacions noves, situacions i característiques poc freqüents que fan que sigui encara més dur d'afrontar.

Les recomanacions que els professionals de l'acompanyament en el dol fèiem fins ara també estan canviant doncs les hem hagut de reformular, gairebé com tota la nostra vida i relacions socials, incloses les atencions que han passat a ser algunes d'elles en format virtual.

És per això que us volem oferir aquestes noves recomanacions per a persones en dol agut adaptades a les restriccions actuals tant socials com de mobilitat.

1. És molt important que mantinguis la mirada en el present sense angoixar-te massa pel futur. Intenta mantenir-te centrat en el dia a dia: Avui... puc sobreviure? I si cal, demà et tornes a preguntar el mateix. Els dies sols tenen 24 hores tot i que aquestes, de vegades, ens poden semblar eternes. Els plans que realitzis intenta que siguin curts com per a 48 hores i màxim a una setmana vista.

2. En la mesura que puguis planifica les hores del dia tenint present allò que les restriccions ens permeten fer. I si al final canvies d'opinió, doncs no passarà res. En aquests temps estem aprenent que res és tan urgent, com de vegades sembla.

3. Si planifiques activitats amb persones de confiança o del teu grup bombolla, segueix les restriccions i mira de sortir a caminar, per exemple, sempre amb els mateixos. Les videotrucades s'estan convertint en un bon recurs per parlar amb aquells que ens importen però estan lluny o són persones de risc.

4. De vegades casa nostra és un refugi ple de records que ens agrada tenir, però altres vegades aquests records ens fan molt de mal. Si aquest és el teu cas, dona't un temps o demana ajuda a algun amic o familiar per a fer petites modificacions que et facin sentir millor. No és massa recomanable fer grans canvis perquè, potser més endavant, pots pensar diferent i de fet, seria el que és esperable. No et precipitis a desprendre't dels objectes de record, si dubtes, conserva'ls. Ja tindràs temps per decidir sobre ells més endavant.

5. En la mesura del possible cuida la teva part física. Intenta menjar bé, variat i saludable, passeja si es pot, descansa o fes petits exercicis, segons els teus desitjos. Hi ha plataformes en línia on pots seguir rutines, estiraments o ioga que et poden fer molt bé.

6. Les activitats quotidianes ens ajuden a estar ancorat en la realitat: Cuinar, sortir a comprar, tenir cura d'una planta o d'un animal de companyia... També pots buscar algun treball manual que sentis que t'ajuda. Pintar mandales, fer puzles o labors et poden ajudar a centrar la ment.

7. No són bons moments per a prendre decisions afectives, laborals, econòmiques o pràctiques importants i/o dràstiques. Espera a estar millor per poder valorar-ho tot amb una mica més de perspectiva. Si teletreballes o estàs en ERTO, mira de seguir l'horari semblant al d'abans i procura vestir-te amb roba per no passar el dia en pijama.

8. Si el ritual de comiat no ha estat el que la família desitjàveu pots optar per totes les alternatives que aquests moments ens han portat. Rituals en línia, homenatges virtuals, grups de WhatsApp commemoratius són alguns exemples. Segurament serà més significatiu que un comiat amb poques persones ni reconeixement social de la persona que molts estimàveu.

9. En l'estat de vulnerabilitat que et trobes és probable que sentis que estàs tenint pensaments i/o sentiments confusos o contradictoris, és totalment normal donades les circumstàncies d'incertesa que tots estem vivint.

10. Escolta els consells dels altres, però decideix per tu mateix a el que creus que és bo per a tu en aquest moment. No hi ha una sola bona manera d'afrontar el dol!

11. És important i recomanable que puguis expressar els sentiments i compartir el teu dolor amb els teus éssers estimats. Només cal evitar fer-ho de forma desbordant davant dels nens i les nenes. Sigues acurat en mostrar emocions molt intenses amb ells/es. Això els aclapara, els fa sentir culpables, insegurs, amb por i poden respondre amb reaccions que ens poden resultar difícils de gestionar. Recorda que els nens van bé si els adults també van bé. Tens molts recursos bibliogràfics disponibles així com pel·lícules i vídeos per treure el tema i poder parlar-ne obertament per tal d'acollir totes les emocions esperables en aquest procés.

12. Possiblement sents que necessites fer coses oposades com recordar o permetre't sentir el dolor i tot el contrari com oblidar alguns aspectes o distreure't. És adaptatiu que així sigui, serà bona aquesta alternança.

Si passades unes setmanes inicials tots aquests símptomes no milloren o sents "que no avances" consulta amb les diferents entitats de suport al dol existents a la província o bé si et ve de gust compartir l'experiència amb d'altres famílies que viuen el mateix. *

Recorda que aquest procés serà una enorme muntanya russa. Dona't el teu temps i sigues molt amable i compassiu amb tu mateix/a. Des d'aquí.... Una abraçada.

*Al Servei de Suport al Dol de Ponent les sessions d'acompanyament segueixen les mesures que determinen els organismes oficials en quan a aforament i sempre es manté la mascareta posada i la distància de seguretat així com la utilització de gel hidroalcohòlic per a la desinfecció de mans i la ventilació de la sala, per tant són espais segurs.

Montse Robles. NºCol.3253

Infermera- Màster en Dol UB-IPIR