El dol i els drets dels infants

20.11.2018

"Els nens i les nenes tenen dret a fer el procés de dol a la seva manera, no oblidem que també pateixen les pèrdues".

En el Dia Universal de la Infància volem recordar els drets dels nens i les nenes davant de la pèrdua d'una persona estimada. Per molts anys, la societat ha apartat als nens i les nenes dels rituals funeraris i els ha evitat tenir coneixement de la mort mentre ha estat possible. Això segurament s'ha fet així amb les millors de les voluntats però d'aquesta manera els hem tret l'oportunitat de créixer com a éssers humans. En realitat, no els hem estalviat res perquè la mort, ens agradi o no, acaba succeint.

 L'experiència ens mostra que si el nen o la nena ha tingut l'oportunitat de parlar de la mort i el dol abans de trobar-se-la en una persona estimada, el seu procés de dol serà més adaptatiu i l'elaborarà de manera més natural. És per això que des del Servei de suport al dol de Ponent hem desenvolupat un projecte per a un millor acompanyament en el dol dels mes petits i també per oferir eines i recursos perquè pares i mares i equips educadors puguis treballar aquests temes a casa i/o a l'aula.

Els drets dels infants

Considerem que aquests són els drets fonamentals dels nens i de les nenes en dol, davant la pèrdua d'una persona estimada:

1. Tinc dret a tenir els meus propis sentiments per la mort d'un ser estimat.

2. Tinc dret a xerrar del meu dolor sempre que tingui ganes.

3. Tinc dret a expressar els meus sentiments a la meva manera.

4. Tinc dret a que els altres m'ajudin a suportar el dolor.

5. Tinc dret a disgustar-me amb els problemes normals i quotidians.

6. Tinc dret a patir "onades de dolor".

7. Tinc dret a recolzar-me en les meves creences religioses per estar millor.

8. Tinc dret a preguntar-me per què ha mort la persona que estimo.

9. Tinc dret a recordar la persona que ha mort i a ​​parlar sobre ella.

10. Tinc dret a seguir endavant i sentir el meu dolor i, amb el temps, "curar-me".


El dol infantil

Els nens i les nenes senten la pèrdua, pateixen i necessiten elaborar el seu dol igual que els adults, tot i les seves peculiaritats. Els nens, malgrat la seva curta edat, s'assabenten de tot. Fins i tot els nadons, els quals potser no saben què passa al seu entorn però són capaces de captar els canvis en l'ambient o la tristesa que els envolta. El dol en la infància va evolucionant segons es desenvolupa l'infant i va adquirint maduresa. La reacció d'un nen davant la pèrdua dependrà de la seva edat i de la situació i actitud dels adults que l'envolten. No serà el mateix com parlarem de la mort i com acompanyarem en el dol un nen de sis anys, on el pensament màgic té una gran força, que si té onze anys, una edat en què molts nens i nenes ja entenen perfectament que la mort és un fet irreversible i comencen a ser conscients també de la seva universalitat. És veritat que a vegades les seves reaccions ens poden sorprendre, ja que per molt tristos que estiguin, sovint no deixen de jugar o ens incomoden amb les seves preguntes políticament incorrectes. "Els nens i les nenes tenen dret a fer el procés de dol a la seva manera, no oblidem que també pateixen les pèrdues", ens explica Montse Robles, especialista en dol de la nostra entitat.

El que si és segur, és que tots els nenes i les nenes necessitaran el nostre suport i protecció com a adults. Voldran sentir-se escoltats i reconeguts, que atenem la seva curiositat i que els permetem participar, en la mesura del possible, en els diferents rituals funeraris.

Psicopedagogia positiva de la vida i la mort

Els educadors i educadores sovint es troben amb situacions de dol als seus centres i és important saber com afrontar el tema de la mort amb els i les alumnes. Potser algú té l'impuls d'evitar parlar-ne, però la pèrdua d'una persona estimada és un fet que remou molta energia i un tema que és millor no defugir per fer un afrontament adaptatiu i perquè no dir-lo també, enriquidor per l'aprenentatge vital dels infants i els joves.

En parlar de la mort i el dol amb els nostres fills/es i alumnes, podrem assabentar-nos d'allò que saben i què desconeixen, si tenen idees equivocades, temors o preocupacions. I només així podrem ajudar-los oferint-los informació, consol i comprensió. Segons l'Organització Mundial de la Salut (2011), «l'àmbit educatiu és un lloc excel·lent per al desenvolupament d'activitats preventives adequades».

Per facilitar aquesta intervenció, hem preparat per als centres educatius el projecte Psicopedagogia positiva de la vida i la mort, totalment subvencionat, gràcies a la col·laboració de la Diputació de Lleida i alguns consells comarcals i ajuntaments. En el marc d'aquest projecte, fa uns dies vam participar amb una xerrada sobre dol infantil al Centre de Recursos Pedagògics de la Noguera, amb una alta participació i interès per part del professorat.

Si la teva escola o institut és a la província de Lleida podria estar interessada en el nostre projecte, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres i t'enviarem més informació.