Parlem de dol amb els escoltes del grup San Jorge

16.04.2018

Divendres passat el grup aragonès San Jorge, de la comarca de La Llitera, situada la Franja entre Lleida i Huesca, va participar en una dinàmica grupal amb el Servei de suport al dol de Ponent sobre com afrontem el dol i la mort.

Begoña Giménez, coordinadora del Servei, especialista en comunicació social i vinculada al món del escoltisme va ser l'encarregada de dur a terme l'activitat. 

Va proposar als assistents, joves entre 15 i 20 anys, fer una primera aproximació a una situació inventada de pèrdua i elaboració de dol, que els podrà servir d'aprenentatge per al futur. La vida és plena de pèrdues... quan perdem alguna cosa o algú que estimem ens hem d'adaptar a la nova situació, adaptar-nos als canvis que impliquen aquesta pèrdua. A partir de la pèrdua d'una cosa tan quotidiana però a la vegada important en la vida d'un jove com és el mòbil, els escoltes van anar descobrint què és el procés de dol, com afecta la persona, què els pot ajudar i com podem ajudar els altres... Ells mateixos es van sorprendre de lo important que és parlar de les pèrdues i de com ens sentim quan algú estimat ja no és entre nosaltres. Van agrair que s'obrís un diàleg franc i serè sobre el tema i un espai on compartir inquietuds, opinions i fins i tot on cadascú va poder explicar les seves experiències de dol.

Parlar sobre la mort de manera oberta és un tabú a la nostra societat i potser encara més entre els adolescents. La realitat d'una existència finita no és un motiu de conversa habitual entre els més joves, a qui hem criat allunyats de la mort per por que pateixin o pensant que no entendran aquest procés natural i inevitable, d'altra banda. Aquest silenci obligat impedeix la necessària elaboració del temor a morir, que pot ser especialment intens en aquestes edats. Tampoc s'atreveixen a compartir la por a perdre algú que estimen i quan es troben que perden algú de debò no sempre tenen les eines i els recursos preparats per fer un dol de la manera més saludable possible. Cal treballar l'auto-coneixement de la persona i les reflexions als voltant de la mort i el dol com a factors de protecció de possibles complicacions en el dol quan els joves hagin d'afrontar una situació real de pèrdua.

Des del Servei de suport al dol de Ponent tenim la convicció que hem de preparar-nos des de la infantesa per afrontar la pèrdua dels nostres ésser estimats. Preparant-nos per a la mort i la pèrdua viurem una vida molt més plena i autèntica. Partint d'aquesta reflexió es va crear el projecte "Pedagogia positiva de la vida i la mort" per treballar a escoles, instituts i altres entitats on infants i joves siguin el centre d'atenció. Des de xerrades per als equips educatius, passant per dinàmiques de grup que ajudin a generar espais on el dol tingui cabuda a les converses o la creació de protocols a mida perquè la comunitat educativa estigui preparada per afrontar col·lectivament situacions de dol, respectant a l'hora, l'elaboració individual de cada persona.

Si treballes o formes part d'una entitat o institució de infants o joves i estàs interessat en què el projecte "Pedagogia positiva per a la vida i la mort", pots posar-te en contacte amb nosaltres i te informarem personalment. Per telèfon en el 639610603 o per correu electrònic info@suportaldol.org o també des del nostre formulari