Nadal quan estem en dol

03.12.2018

Aquests dies en què les llums i la música envaeixen els carrers... aquests dies en què els anuncis de torrons i regals sonen eixordadors a la ràdio i a la tele... dies en que proliferen spots lacrimògens que interpel·len les emocions... en aquests dies en què s'apropa Nadal... Què fem si estem en dol?

Durant aquestes dates moltes persones ens expliquen que ho passen molt malament, que se senten més tristes, enyorades, més cansades, fins i tot. Algunes ens diuen: "Tan de bo pogués tancar els ulls i despertar en passar festes" o "Agafaria un avió i marxaria a l'altra punta del món". Ens demanen què poden fer per no sentir-se tan malament, què fer per suportar les trobades familiars, els sopars d'empresa o el moment de repartir regals...

En especial els primers Nadals sense la nostra persona estimada són molt durs. L'esperit de Nadal es suposa que és pau, joia, amor. Però per la persona que està en dol sigui per la pèrdua d'un fill, la parella, un germà, pare o mare...la pau és pena, l'amor és enyorança i la joia és ràbia.   Fer compatible aquests sentiments amb les obligacions dels dinars i les trobades és fa una muntanya però si podeu seguir algunes recomanacions que us proposarem, potser us resultarà una mica més senzill arribar a trobar la pau i l'equilibri. 

Algunes recomanacions

Estaria bé poder preparar amb temps el que es farà amb els familiars més propers, incloent-hi els nens. Podem organitzar una reunió on poder parlar de les coses que volem conservar i de les coses que volen "canviar" o "modificar" perquè no ens veiem capaços de mantenir-ho igual. També podem decidir fer allò que fèiem sempre i fer-ho en el seu honor.

És important expressar les pors i les necessitats i que tothom es comprometi a respectar els altres i les seves mostres de sentiments. També estaria bé fer-ho saber als nostres amics i a la resta de família extensa. 

No és massa recomanable deixar-se portar per les exigències dels altres o de l'entorn . Per això, intenteu no improvisar. És important poder dir clarament que és el que ens ve de gust i el que no. 

Podeu tenir present el vostre ésser estimat de diferents maneres. Podem, per exemple, cuinar el seu plat preferit i fer-ho en el seu honor, o potser també tenir-los presents en el brindis. Una altra forma simbòlica de recordar-los és crear un espai específic per això, així segur que hi ha un moment en el que hi serà present i que desprès, podrem, d'alguna forma, seguir amb la reunió sense aquell neguit de quan serà el moment en el que "me vindré avall...o explotaré". 

Podeu deixar alguna decoració a l'arbre en el seu honor, que us recordi la persona, o posar una espelma a taula o colocar una foto en un lloc estratègic del menjador on poder portar la mirada si en algun moment el trobo o la trobo a faltar, sabent que aquesta forma d'afrontament, anirà acompanyada d'expressió emocional que haurem de permetre, i que serem capaços de donar una mà, una mirada o una abraçada si hi ha necessitat de descàrrega de llàgrimes. I recordeu, no passa res per plorar: les llàgrimes només son mostres del vostre amor cap a la persona enyorada. 

Xerrada: La Cadira Buida*

D'aquestes i d'altres recomanacions parlarem aquests dies a la xerrada de La Cadira Buida. Enguany la celebrem a diferents poblacions i en diferents horaris perquè tingueu més possibilitats d'assistir-hi. Com sabeu, l'entrada es lliure i gratuïta i us recomanem que vingueu acompanyats/des, d'algun altre familiar o algun amic/ga, perquè així podran entendre millor el que esteu passant o com esteu vivint aquests moments. 

En acabar la xerrada, farem un petit taller de decoració nadalenca per preparar un record en honor de la nostra persona estimada. 

Lleida: 11 de desembre . De 18 a 20 hores · ESPAI SALUT (C. Henri Dunant, 3).

Tàrrega: 13 de desembre. De 10 a 12 hores · CAP Tàrrega (C. Salvador Espriu s/n).

Cervera: 20 de desembre. De 18 a 20 hores · CAP Cervera (Av. Duran i Sampere s/n). 

* La Cadira Buida és una xerrada basada en la conferència creada per Alba Payàs, directora de l'Institut de Psicoteràpia Integrativa Relacional en Dol, Pèrdues i Trauma.