Els futurs professionals de la infermeria es formen en dol

06.04.2018

Montse Robles, l'assessora en dol del Servei de suport al dol de Ponent ha sigut l'encarregada d'oferir la formació als alumnes de la facultat d'infermeria del Campus d'Igualada de la Universitat de Lleida. Aquesta formació forma part de l'assignatura optativa de Cures Pal·liatvies. 

Els i les alumnes de tercer d'infermeria del Campus d'Igualada de la UdL han realitzat avui una formació especial en el marc de l'assignatura d'Introducció als cuidatges pal·liatius, una assignatura optativa però que els propis alumnes han qualificat avui d'imprescindible. La professora d'aquesta assignatura és Clara Lago i va convidar el Servei de suport al dol de Ponent a donar aquesta formació com a experts en la matèria, de la mateixa manera que hi participaran altres entitats i especialistes. 

L'encarregada d'oferir aquest mòdul formatiu ha estat la nostra especialista en dol i també infermera Montse Robles. Ella ha pogut introduir els futurs professionals en conceptes com procés de dol, estratègies d'afrontament, tasques per elaborar el dol, escolta empàtica, etc. Montse Robles està formada en el model de psicoteràpia integrativa relacional que es desenvolupa a l'Institut Ipir i que té com a màxim representant a la terapeuta Alba Payàs.  

Ha sigut una sessió formativa molt emocional perquè els i les alumnes han tingut l'oportunitat de reflexionar sobre diferents aspectes de la mort, el final de la vida i com aquests processos afecten les famílies que acompanyen la persona malalta. Durant la sessió s'ha treballat especialment aquelles frases que fan tan de mal a la persona en dol i que no són gens adequades. També s'han treballat alguns aspectes que sí ajuden com escoltar, facilitar un espai per expressar, respectar la voluntat de les persones i la manera personal e intransferible que cada persona té d'elaborar el seu dol. Els alumnes han constatat la importància de formar-se en aquestes habilitats i que segons ens han transmès, a la carrera no se li donen prou importància.

Si com a professional o alumne estàs interessat/da en formar-te en habilitats per a l'acompanyament en el dol i al final de la vida, no dubtis en posar-te en contacte amb el Servei de suport al dol de Ponent i te n'informarem.